Bahan:
A - Gula Hangus
A - Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
Cara-Cara:-
1.
Sediakan loyang bulat 8
inci.
2.
Tabur gula dalam loyang
dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
3.
Ratakan gula dgn
menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan
keras dan akan
retak dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.
retak dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.
B -
Adunan Karamel
1/2 tin susu cair (susu
sejat)
70 gram gula castor
1/2 sudu teh esen
vanilla
3 biji kuning telur
Cara-Cara:
1.
Kacau susu dan gula
hingga gula larut.
2.
Dalam bekas berasingan,
kacau telur dan esen perlahan.
3.
Satukan kedua2 bahan dan
kacau rata perlahan,Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi Ketepikan.
4.
Kalau nak dapatkan
lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan
ni tak perlu di bakar dulu! kita akan bakar adunan ni bersama adunan
kek nanti )
C - Adunan Kek Bahan 1
kek nanti )
C - Adunan Kek Bahan 1
70 gram gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
D-
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:
1.
Pukul telur kuning,
minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2.
Kemudian masukkan gula kastor
dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
3.
Matikan mixer dan
masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
4.
Masukan sikit2 dan kacau
perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
5.
Ketepikan.
D -
Bahan Meringue
6 biji putih telur - pastikan
jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70 gram gula castor
1 sudu teh serbuk cream
of tar-tar
Cara-Cara:-
1.
Pastikan semua peralatan
dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
2.
Masukkan gula dan tatar
dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku.
(soft peak - kalau kita terbalikkan loyang
adunan, putih telur itu tidak jatuh.)
3.
Masukkan 1/3 bahan
merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
4.
Kemudian masukkan semua
baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna.
Kacau perlahan sahaja.
Kacau perlahan sahaja.
Cara
Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:
1.
Bahagikan adunan kepada
3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
2.
Letakkan pewarna yang
anda sukai, kacau warna sebati.
3.
Bermula dari tengah,
sudukan 3 sudu besar adunan kuning, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan kuning, dan 3
sudu besar adunan hijau atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas
karamel,sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan
tetap)
sudu besar adunan hijau atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas
karamel,sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan
tetap)
4.
Buat begini sehingga 3/4
adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap
lapisan
warna
warna
5.
Akhir sekali dengan 1
sudu besar setiap lapiasan warna.
6.
Lorekkan atas adunan
dengan lidi.
7.
Panaskan oven terlebih
dahulu
(panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven,tukar pada suhu 160C.
Gunakan api bawah saja)
(panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven,tukar pada suhu 160C.
Gunakan api bawah saja)
Kaedah Steam Bath:
1.
Tuangkan air panas dalam
loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
2.
Letakkan loyang yg
berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
3.
Letakkan pada rak bawah
dalam oven.
4.
Bakar kek pada suhu 160
C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak. Saya
tambah
5 minit lagi guna api atas sahaja utk keringkan permukaan kek.
5 minit lagi guna api atas sahaja utk keringkan permukaan kek.
5.
Jangan buka pintu oven
semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
6.
Selepas masak ita
biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
7.
Terbalikkan kek atas
pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
(lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek)
8.
Potong kek bila ia
benar-benar telah sejuk.
9.
Simpan kek dalam peti
ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
No comments:
Post a Comment