Wednesday, February 27, 2013

kek puding karamel pelangi


Bahan:

A - Gula Hangus
                   2 sudu besar gula pasir
Cara-Cara:-

1.             Sediakan loyang bulat 8 inci.
2.             Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
3.             Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan 
            retak dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.

B - Adunan Karamel

                   1/2 tin susu cair (susu sejat)
                   70 gram gula castor
                   1/2 sudu teh esen vanilla
                   3 biji kuning telur
Cara-Cara:

1.             Kacau susu dan gula hingga gula larut.
2.             Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan.
3.             Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan,Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi  Ketepikan.
4.             Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
          (Adunan ni tak perlu di bakar dulu! kita akan bakar adunan ni bersama adunan 
            kek nanti )

C - Adunan Kek Bahan 1
                    70 gram gula kastor
                    3 biji telur kuning
                   135ml air
                    45ml minyak masak
D- Adunan Kek Bahan 2

                     140 gm tepung gandum
                     1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:

1.             Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2.             Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
3.             Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
4.             Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
5.             Ketepikan.

D - Bahan Meringue

                     6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
                     70 gram gula castor
                     1 sudu teh serbuk cream of tar-tar
Cara-Cara:-

1.             Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
2.             Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku.
           (soft peak - kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur itu tidak jatuh.)
3.             Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
4.             Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. 
             Kacau perlahan sahaja.

Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:

1.             Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
2.             Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
3.             Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan kuning, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan kuning, dan 3 
             sudu besar adunan hijau atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas 
            karamel,sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan 
            tetap)
4.             Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap lapisan 
             warna
5.             Akhir sekali dengan 1 sudu besar setiap lapiasan warna.
6.             Lorekkan atas adunan dengan lidi.
7.             Panaskan oven terlebih dahulu
             (panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven,tukar pada suhu 160C. 
              Gunakan api bawah saja)

Kaedah Steam Bath:

1.             Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
2.             Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
3.             Letakkan pada rak bawah dalam oven.
4.             Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak. Saya tambah  
             5 minit lagi guna api atas sahaja utk keringkan permukaan kek.
5.             Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
6.             Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
7.             Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
              (lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek)
8.             Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
9.             Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.



No comments: